Alles over de Blauwe Maan

Moon Geen categorie

Volle maan 31 januari 2018
Op het noordelijk halfrond is dit meestal de koudste periode van het jaar. Hoewel enkele dagen geleden de warmste januaridag ooit werd gemeten, kan het morgen weer vriezen of sneeuwen. De natuur zuivert zichzelf: wat zwak of eenjarig was, is afgestorven of is zelfs al voor een deel verteerd. Er heerst nog uiterlijke rust, maar in de onderlaag ligt het nieuwe leven verborgen te wachten op het juiste moment om naar buiten te treden. Sneeuwklokjes en zelfs krokussen laten zich al zien – de lente is in aantocht. We kunnen ons langzaamaan weer richten op de lichte helft van het zonnejaar. Het thema van de IJsmaan is ‘zuivering en diepgang’. Wat sluimert er in jezelf en wil ontwaken of werkelijk uitgroeien in de komende cyclus? Wat werkt niet meer en kun je beter loslaten? De volle IJsmaan en de maansverduistering luiden dubbelop een nieuw begin in.

De volle maan staat in Leeuw, waardoor je makkelijker in de spotlights stapt, zelfvertrouwen hebt, passievol en optimistisch bent, erkenning wilt en jezelf goed kunt uitdrukken. Maar Maan in Leeuw kan ook maken dat je sneller gekwetst bent, luxe wenst of drama vertoont als het even niet gaat zoals je wenst. De Zon schijnt licht op de Maan vanuit Waterman, waardoor oude belangen makkelijker worden vervangen door nieuwe waarden, vrijheidsverlangens en inzichten.
De dag voor volle maan hebben we een supermaan, omdat de Maan dan het dichtst bij de Aarde staat. De dag van de volle maan is er een totale maansverduistering: de Zon, de Aarde en de Maan staan om 13.30 uur op één lijn, waardoor de Maan in de schaduw van de Aarde komt te staan. Een maansverduistering zorgt voor een reset van je emoties en brengt je in contact met je eigen behoeften. Eerst komt er onduidelijkheid (‘schaduw’), maar als die wegtrekt (in de maanden erna) zul je steeds duidelijker weten waarnaar jouw ziel verlangt.

Asteroïde Ceres staat het dichtst bij de Maan. Hierdoor heb je behoefte aan emotionele uitwisseling met anderen en werkelijke aandacht. Geven en ontvangen, voeden en gevoed worden, en ook opvoeden, de band met (je) kinderen en de zorg voor de Aarde zullen thema’s zijn de komende maanden. Om hierin een balans te vinden, is het ook belangrijk te weten wat jouw emotionele behoeften zijn, hoe jij kunt opladen en groeien. De Noordknoop gaat over levensdoelen en –missies. Dit punt staat vlakbij de Maan en Ceres, waardoor je gaat beseffen waar of bij wie jij je thuis of veilig voelt en ook welke zielenvoeding jij nodig hebt om je levensmissie vorm te kunnen geven. Thuis zijn bij jezelf is natuurlijk allereerst belangrijk. Vooral ook omdat Venus en Neptunus onharmonisch ten opzichte van de Maan staan, waardoor onvervulde verlangens over het leven en de liefde omhoog komen. Dit kan emotioneel labiel maken, ontevredenheid geven of spanning opleveren in bestaande relaties. Onderzoek wat JIJ nodig hebt en zorg dat je overeenkomstig handelt en communiceert vanuit jouw gevoel en verlangen.

 

Blauwe maan
In januari 2018 reikt de kosmos ons iets moois aan: een Blauwe Maan. We hebben ’t dan over de tweede volle maan in één kalendermaand. Dit verschijnsel komt maar zelden voor – te bedenken: de eerstvolgende keer dat het rond de jaarwisseling gebeurt, is in 2037. We mogen ons verheugen op een bijzondere start van het nieuwe jaar, met grote creatiemogelijkheden voor ons allemaal!

Nieuwe zaadjes voor de toekomst planten
Misschien ken je het Engelse gezegde ‘Once in a blue moon’. Dit slaat op iets dat zelden voor komt, wat in dit geval letterlijk opgaat voor de Blauwe Maan van januari 2018. Omdat februari geen volle maan heeft, gebeurt het in maart nog een keer. Twee pieken; twee transformerende energieën. Maar wat betekent dit voor ons? Wat kunnen we hiermee?

Een kosmisch hoogtepunt als dit vraagt om energie en actie! Het leent zich bij uitstek voor vernieuwing en dus breekt de ideale periode aan om nieuwe zaadjes voor de toekomst te planten. Focus op het scheppen van mogelijkheden; vermijd het herkauwen van het oude. Dit zit sowieso al een beetje in ons als we denken aan de goede voornemens die we in januari hebben, maar weet nu: de spirit zal gigantisch worden versterkt door de energie van het moment!

Volle maan 1: Vernieuwing
De eerste volle maan is op 2 januari. Astrologisch gezien is dat een perfect moment voor vernieuwing. De maan staat dan in het teken van Kreeft, waarin de mens zich opmaakt voor andere tijden en veranderende omstandigheden. Het is hét moment om met je wensen en diepere verlangens aan de slag te gaan en daarin een bewuste keuze te maken: waar ga je je de komende tijd op storten?

Volle maan 2: diepgang
De invloed van de tweede volle maan (Blauwe Maan) is een hunkering in ons naar een doorbraak. Dit is op 31 januari: dan zal de energie z’n piek bereiken. Deze volle maan staat in het teken van Leeuw en inspireert ons tot diepgang. We worden dan uitgenodigd om ons te storten in onze passies en dit is een uiterst creatieve fase!

 

Blauwe Manen
Er zijn dit jaar twee Blauwe Manen, nl. op 31 januari en 31 maart. Dit is bijzonder omdat er dan twee Volle Manen in één maand zijn. En deze Blauwe Manen kunnen extra emotioneel zijn en een sterke uitwerking hebben. Bovendien is er op 31 januari een volledige Maansverduistering tijdens de Volle Maan in Leeuw. Je kunt je dan wat somberder voelen en kan je teleurgesteld zijn, omdat jouw plannen niet door lijken te gaan. Door de maansverduistering word je even helemaal teruggeworpen naar je gevoel en de gevoelens die je dwars zitten. In deze periode word je je bewust van of je nog wel loyaal wilt en kunt zijn naar je partner en/of gezin. Of dat je voelt dat je je eigen pad moet gaan bewandelen. Dit kan voor behoorlijk wat spanningen zorgen en veel karmische relaties kunnen dan ook ten einde komen of jullie kiezen er gezamenlijk voor om het gezinsleven een ander vorm te geven.

Op 11 februari is er een gedeeltelijke Maansverduistering en op 25 februari is er een gedeeltelijke zonsverduistering. Je hebt dan behoefte om knopen door te hakken en je eigen weg te willen gaan.

 

Bronnen:
http://www.petrastam.nl/blog/2018/1/24/volle-maan-en-maansverduistering-31-januari-2018
https://janosh.com/nl/start-2018-in-resonance-with-the-blue-moon/
https://www.inspirerendleven.nl/de-astrologische-jaarvoorspelling-voor-2018/